Osteopatiens filosofi

Osteopati er primært en filosofi om helse, ikke bare en rekke av manuelle teknikker anvendt på menneskekroppen. Denne filosofien sier at en sunn kropp er i stand til å opprettholde en balanse for å fungere. Kroppen er derfor i stand til å gjenopprette eller tilpasse seg ulike belastninger som er påført: traumatiske eller på annen måte.

 Noen ganger er ikke kroppens egne ressurser tilstrekkelig for å klare å gjenvinne balansen alene. Her kan osteopati hjelpe kroppen å finne tilbake til en tilstand av harmoni.

Osteopatisk medisin har utviklet en måte å diagnosere, behandle, oppfølge og forebygge funksjonell kroppsproblematikk.

Osteopati 1

Osteopatiens opphav

En amerikansk lege og kirurg, Dr. Andrew Taylor Still, i 1889, observerte og undersøkte hvordan kroppen ser ut til å komme ut av balanse, noe som fører til ulike former for smerte og sykdommer.

Han kom opp med et omfattende system av undersøkelser, diagnosering og behandling av muskel- skjelett systemet og kroppens viscerale system (organsystemet) for å forbedre kroppens funksjon.

Hans konsept har blitt utviklet over mange år, med hjelp av mange brilliante hjerner, som bl.a John Martin Littlejohn og Graham Sutherland .

Osteopatiske prinsipper

Kroppen er en enhet og bør betraktes som «ett». Dette betyr at alt i kroppen vår er koblet gjennom direkte mekaniske forbindelser (muskler, leddbånd og bindevev/fascia), gjennom nevrologiske forbindelser (ved hjelp av det sentrale og autonome nervesystemet, og proprioseptive endringer), samt gjennom væske tilkoblinger (lymfeknuter, blod, cerebro-spinalvæske). Så gjennom disse prinsippene, vil endring i enhver del av kroppen komme til å påvirke resten av kroppen.

Kroppen har en evne til å reparere og opprettholde balansen av vitale funksjoner gjennom homeostasis av det indre rom. (Hvis vi kuttet oss selv vil vi få innflammasjon og reparasjon med tilknytning til en kaskade av biokjemiske endringer i blodet vårt). Osteopati har vært en av røttene til utviklingen av andre former for manuell terapi, og har vært en pioner innen helhetlig tenkning i vestlige land. I Østen har tanken på kroppen som en helhet vært grunnlaget for medisin i tusenvis av år.

Osteopati 2

Osteopatiske teknikker

Over de siste 130 år har osteopater over hele verden bidratt til utbygging av osteopatiske teknikker;

 • manipulasjon av bindevev og bløtdel
 • muskel- skjelett teknikker
 • artikulasjon
 • manipulasjon og mobilisering av ledd
 • behandling av det viscerale/organ systemet
 • osteopatiske cranio sacral teknikker
  (veldig spesifikk og effektiv måte og behandle gjennom bindevev systemet, væske og nervesystemet. Cranio=hodeskallen, sacral=korsben, midt i bekkenet).
Osteopati 2 1

Osteopati i verden

Osteopati er nå en del av den nasjonale helsetjenesten i bl.a Storbritannia, USA, Australia og New Zealand. Osteopati har også fått autorisasjon i Frankrike, Belgia, Sveits.

Det er et godt samarbeid de Europeiske landene imellom når det gjelder kvalitetssikring av osteopati i hele Europa, bl.a gjennom et organ som heter FORE – Forum Osteopathic Regulation Europe.

Hva behandles med osteopati?

Osteopati er en trygg og effektiv behandling, og rehabilitering for mange forskjellige type problemer både kroniske og akutte.

Den typiske pasienten har akutte eller kroniske smerter fra rygg, nakke, bekken, hofte, kne, ankel, hode, mage, bryst, skulder eller arm.

Plagene kan for eksempel være:

 • hodepine
 • lumbago
 • prolaps
 • ischias
 • bekkenløsning
 • whiplash
 • betennelse i albue eller skulder
 • svimmelhet
 • stivhet
 • halting
 • dårlig balanse
 • utbrenthet
 • nummen følelse
 • halsbrann
 • urinveis-, luftveis eller fordøyelsesplager
 • kolikksmerter hos barn.

Plagene kan oppstå etter langvarige belastninger, akutte skader, ulykker, arr, idrettsskader eller sykdom. Osteopati har også forebyggende virkning.

Se også Spedbarn, barn og gravide.

Osteopati 4

Ofte stilte spørsmål om osteopati

Hvor mange behandlinger trenger jeg?

Osteopatisk behandling er unik for hver enkelt person. Din osteopat skal kunne gi deg en indikasjon på hva som kreves for din tilstand etter ditt første besøk. For noen akutte smerter kan en eller to behandlinger kan være alt som er nødvendig. Kroniske tilstander kan trenge flere behandlinger, og i noen tilfeller løpende vedlikehold. Et gjennomsnittlig forløp er 3 til 6 behandlinger. Men det varierer altså veldig.

Trenger jeg en henvisning fra legen?

En formell henvisning fra fastlegen din ikke er nødvendig. De fleste pasientene kommer på eget initiativ, men vi har i økende grad pasienter som er anbefalt osteopati av fastlege eller annet helsepersonell. Det er etter hvert flere og flere som verdsetter et tverrfaglig samarbeid.

Behandlingen er ikke refunderbar fra Helfo.

Sjekk med ditt forsikringsselskap om de støtter osteopatisk behandling.

Er osteopater autoriserte – godkjent av det statlige norske helsevesenet?

Osteopati har per idag ikke offentlig godkjenning av det norske helsevesenet. Norsk Osteopatforbund er aktiv i prosessen for å få faget anerkjent og godkjent. Vi anser det som svært viktig med tanke på pasientsikkerhet, at ikke hvem som helst kan kalle seg osteopat. Dette er et større problem innen dyreosteopati! Der er det dessverre mange useriøse aktører. Sjekk utdanningen til din osteopat, og forhør deg om de er medlem av Norsk Osteopatforbund. Alle osteopater med godkjent utdanning er medlem der.

Våren 2012 ble den norske utdanningen, Norsk Helsehøyskole, avd Osteopati, godkjent av NOKUT (Nordisk Organ for Kvalitetssikring av Utdanning).

Dette er en 4 åring utdanning som støttes av Lånekassen.

For mer info om osteopatien I Norge, sjekk www.osteopati.org (NOF)

Osteopati 3 1